Европа иска  нови забрани за бисфенолите.  Потребителски организации настояват  Брюксел 

...
Европа иска  нови забрани за бисфенолите.  Потребителски организации настояват  Брюксел 
Коментари Харесай

Европа иска нови забрани за бисфенолите

Европа желае  нови забрани за бисфенолите.  Потребителски организации настояват  Брюксел  да ограничи  рисковите химикали  в производството на  пластмасови   бутилки, принадлежности,  кенчета,  обувки  и облекло. Причината - редица изследвания демонстрират, че бисфенолите водят до  съществени вреди за здравето, в това число и до  стерилитет,  диабет  и  депресия  при децата, посочва  NOVA.

Бисфенолите се съдържат в огромна част от стоките и продуктите, които всеки ден използваме като пластмасовите  бутилки, принадлежности, кутии за храни и питиета, касовите бележки,  дрехи, обувки, детски играчки и слънчеви очила. Химикалът се счита за унищожител на ендокринната система и съгласно редица изследвания води до стерилитет и нарушаване на хормоналния баланс.

От 2011 година  бисфенолите са неразрешени при бебешките шишета,  а влагането им в детските артикули е лимитирано. Въпреки регламентите, изследване на няколко потребителски организации в Европейски Съюз, обхващащо 121 детски продукта, открива бисфеноли в над 60% от изпитаните артикули.

" Бисфенолите са семейство индустриални химикали, които най-често се срещат в  пластмасови произведения, само че също по този начин и в железни като кенчета, от време на време в облекла, обувки и завивки.  Известни са над 25 типа – от тях най-много бисфенол А ”,  изяснява Богомил Николов от " Активни консуматори ”.

Употребата на химикала намира  необятно приложение в индустрията  по няколко аргументи. " В пластмасовите опаковки – прави ги по-лесни за формоване и по-здрави, което прави самата опаковка по-евтина за произвеждане. Затова в последните 60 години е един от най-използваните мономери – води се втвърдител на пластмасата ”, споделя Емил Митев, който е маркетинг управител в лаборатория.

След неведнъж потребление да вземем за пример на пластмасови шишета, съдържащи химикала, те остават твърди и чисти. Без него елементарно се зацапват и са меки. Затова и през днешния ден невидимите химикали са съвсем на всички места към нас - в  кафенето, в  магазините  за храни и детски артикули, а евентуално и в хладилника ви или стаята на детето ви.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР